Abstract |
El portal d'accés a les infraestructures científiques dels centres CERCA
CERCAGINYS és la plataforma d’accés a les infraestructures científiques i tècniques dels 41 centres CERCA. El web, que tot just s’ha fet públic aquest setembre, recull 198 plataformes classificades per categories i per acreditacions de qualitat.
La iniciativa vol optimitzar l’accés a aquestes instal·lacions per a tota la comunitat científica i tecnològica i, molt especialment, vol evidenciar la possibilitat que el sector privat empresarial i industrial també pot fer-ne ús, accedint, així mateix, als serveis de personal tècnic altament qualificat.
La proposta forma part d’un projecte més ampli, vinculat al Pla d’Acció d’Infraestructures finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de la I-CERCA. L’acord amb el Ministeri reconeix l’existència d’un sistema de centres a Catalunya i obre la porta a la futura creació d’una ICTS virtual.
A més del portal, el projecte desenvolupa un protocol de funcionament que inclou tarifes CERCA, destina bona part del pressupost a la reparació i manteniment d’equipaments i ofereix formació específica en gestió de qualitat, acreditacions, gestió de dades obertes i OpenData.
CIMNE hi participa a través del Laboratori de dinàmica fluvial i enginyeria hidrològica (GINYS-CIMNE-001) de l'institut FLUMEN.
L'Institut FLUMEN és el resultat de la fusió del grup FLUMEN RTD, existent des de l'any 2005 a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins de la UPC - BarcelonaTech, i CIMNE. FLUMEN aglutina l'experiència numèrica i experimental del grup FLUMEN RTD en hidràulica amb l'àmplia experiència del CIMNE en mètodes numèrics, simulació per ordinador i integració de sistemes de suport a la decisió. Els objectius de FLUMEN són el foment d'activitats de RTD i transferència de tecnologia en l'àmbit de la dinàmica fluvial i l'enginyeria hidrològica.
Serveis
- Hidrodinàmica de rius
- L’ocupació i l’ús del territori (infraestructures, urbanització) en relació amb el risc per inundació.
- Transport sòlid i geomorfologia fluvial.
- Transport de substàncies no reactives.
- Recuperació d’entorns fluvials degradats.
- Preservació/recuperació de zones humides.
- Hidrologia urbana
- Carga contaminant de l’escolament pluvial urbà.
- Drenatge pluvial urbà: xarxa de clavegueram/flux en carrers. Embornals.
- Risc associat al flux en vies urbanes.
- Dinàmica d’embassaments
- Hidrodinàmica
- Comportament tèrmic
- Sedimentació
- Nutrients
- Impacte dels embassaments en la dinàmica fluvial. Mesures correctores.
- Hidràulica de preses
- Dissenys innovadors en sobreeixidors.
- Vessament per coronació.
- Explotació de canals de reg
- Algoritmes per al control automàtic.
- Estructures de control i magatzematge lateral.
- Interacció fluid-sòl-estructura
- Nous mètodes numèrics basats en la integració de tècniques de partícules, mètode d’elements discrets i mètode d’elements finits.
- Estudi de l’estabilitat i seguretat de construccions sota accions ordinàries i extraordinàries induïdes per l’aigua. |