Abstract |
A Catalunya, actualment, les organitzacions que treballen en recerca i tecnologia es troben classificades en dos grans grups: els centres de recerca (catalogats com a centres CERCA) i els centres tecnològics (membres de la xarxa TECNIO). En general, es suposa que els centres CERCA es dediquen a fer recerca bàsica, mentre que els centres TECNIO es dediquen a desenvolupar tecnologia per a la solució de problemes industrials. Fruit de l’experiència, s’ha detectat que cal definir un nou model d’organització que integri característiques dels dos tipus de centre (recerca i tecnologia).
Tres organitzacions (CIMNE, Barcelona Media i CTM) s’han posat d’acord per proposar la creació d’un Institut Català de Recerca Aplicada, Innovació i Creativitat Tecnològica (anomenat ARTIC), amb governança pròpia. Aquest nou institut ha d’incorporar centres i organitzacions excel·lents (tant des del punt de vista de resultats de la recerca com des del punt de vista de transferència tecnològica al sector industrial).
Per tal de garantir l’excel·lència dels membres d’ARTIC, s’han definit una sèrie de paràmetres de qualitat que han de ser complerts per tots els integrants. Aquests són, entre d’altres: anys d’existència (els membres d’ARTIC han de poder demostrar una trajectòria exitosa), pressupost anual significatiu, elevat nombre de doctors en plantilla, elevat nombre de publicacions, percentatge molt important d’autofinançament i capacitat demostrada en valorització i transferència de la tecnologia originada des de la seva pròpia recerca. |